English (UK)Hrvatski

Pokusi u doba korone

Logo eTwinning

U sklopu eTwinning projekta „Pokusi u doba korone“ u školskoj godini 2019./2020. sudjelovali su učenici Pomorske škole Zadar uz vodstvo profesorice fizike Sanje Ivanac. Pokuse su izvodili u timovima od dva učenika u svojim domovima i zapisivali svoja predviđanja i zaključke.

 

Balon kao fakir

Za ovaj pokus su nam potrebne pribadače (u našem slučaju iglice za šivanje), 2 komada stiropora i 2 balona. Prvi korak nam je bio vidjeti kakav će biti ishod kada pritisnemo balon na jednu iglicu.

https://youtu.be/Pu0CCT9sddk

Drugi korak nam je bio zabosti sve iglice u stiropor.

Pokusi u doba korone

Slika 1. Mi smo to napravili na način da smo stiropor dimenzija 7.5cm×11.5cm zabili 40 iglica, u razmaku od 1cm, u 5 redova i 8 stupaca.

Kada smo prislonili balon na iglice očekivanja su bila da balon neće puknuti i tako je i bilo odnosno balon nije pukao jer se pritisak u njemu ravnomjerno podijelio na sve iglice.

https://youtu.be/VW8x5QKPlSY

Objašnjenje je da je dodirna površina velika te se tlak smanjio pa je balon izdržao pritisak. To nas je dovelo do zaključka da ako je dodirna površina iznimno mala kao kod iglice lakše će probosti balon a što je dodirna površina veća to je teže probosti balon i taj se zaključak može primijeniti u primjeru koplja gdje je vrh oštar i u primjer sobovih i devinih kopita.

Adam B. i Jure B. 3.aN

 

Pokus s autićem

Učenici iz 3bN razreda su sve podatke potrebne za izvođenje pokusa stavili u video pokusa.

https://youtu.be/MzPFX7zfH-s

Zaključak: Autić je krenuo naprijed jer je iz balona izlazio zrak u jednom smjeru i stvarao se potisak. Reakcija je gibanje autića u suprotnom smjeru. Zrak tlači okolni zrak silom koja je jednaka vučnoj sili a ona sili trenja. Dvije sile djeluju na istom pravcu u suprotnim smjerovima. To je zakon akcije i reakcije ili treći Newtonov zakon.

Luka M. i Mark B. 3bN