English (UK)Hrvatski

LIDRANO 2019.

llilidrano

„You can never leave footprints that last if you are always walking on tiptoe“.

Leymah Gbowee

Strah, čežnja, nostalgija, zabrinutost digitalne generacije koja naizgled nijemo protječe je samo iluzija koju na prvu serviraju u svojim tekstovima dok malo dublje ne zaronite u materiju.

Pod drhtavim mladim rukama gnječili su se zreli lirski, prozni, novinarski radovi učenika naše županije na ovogodišnjem Lidranu 2019. Benkovac je ugostio 13 škola koje su se natjecale u literarnom, novinarskom i dramskom izrazu. I ove godine najveći interes učenika je bio u kategoriji literarnog izričaja. U jakoj konkurenciji od 28 učenika sudjelovali su i učenici naše škole. Matija Gulan, Minea Milanko i Antonio Načinović. U kategoriji radijske emisije sudjelovao je učenik Lucijan Ćuća.

Jesmo li rođeni nijemi, pita se učenik Dino Santro, maturant Strukovne škole Vice Vlatkovića i tim pitanjem izlazi na jednu stepenicu lirske stvarnosti na kojoj su ga dočekale kolegice iz literarnog izričaja Sara Troskot sa izvrsnim proznim radom Bojim se (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna) , Lara Frleta sa radom Dotaknuo sam rep kometa, te gimnazijalke Julija Kršlović Babić i Katarina Matulić sa svojim Glazbenim lutanjima i Pjevanjima iz sebe (Klasična gimnazija Ivana Pavla II s pravom javnosti) čiji radovi su ove godine predloženi za državnu razinu iz kategorije literarnog izričaja

Ni naši učenici ovog puta nisu ostali nijemi.

Matija Gulan je imao prilike izbrusiti svoj lirski izričaj cijelu godinu i to se vidno osjeti. Pod mentorstvom prof. Ušljebrke rad Titram je iskorak od uobičajenog njegovog izraza kojim pokazuje da je spreman osvojiti mikrokozmos kojim tako vješto upravlja.

Antonio Načinović je maturant naše škole koji se usred napornih obveza u četvrtom razredu i pripremama za maturu stigne baviti i poezijom pod mentorstvom prof. Milutin. Ovaj filozofski nastrojeni nautičar ne zna koja mu je pjesma bolja: Šutnja ili Sloboda. Nije bilo jasno ni članovima prosudbenog povjerenstva, osim očiglednog- Antonio je zreli lirski izraz i može se poigravati poezijom kako želi. Leluja između rime i slobodnog stiha. Možda ipak slobodni stih… a ni problemski članci mu nisu strani.

Minea je naša jedina učenica među dečkima koja je također ispričala svoju priču: I brodolom je sladak na tom moru, te time najavila novu mladu nadu koja čeka nove doživljaje i zavrzlame…od nje očekujemo mnogo.

Lucijan Ćuća koji je osmislio Jedan na jedan s profesoricom (intervju) je najavio novu generaciju naših učenika možda novinara koji će imati priliku nadam se objavljivati uskoro svoje radove. Ono što znamo sa sigurnošću jest da je Lucijanov rad predložen za državnu razinu te će nadajmo se predstavljati našu županiju u ovoj kategoriji pod mentorstvom prof. Vidaić.

Generacija Z je tu. Kreativni, znatiželjni, ambiciozni, upućeni u aktualne vijesti i globalna pitanja. Zadovoljni sobom ali nezadovoljni svima što vide, rastu, razvijaju se, stvaraju…ne postoji garancija za sreću, svijet je na klimavim nogama a oni sve manje socijalno osjetljivi samo su neke od poruka koje su nam ove godine odaslali usmenim i pismenim putem, riječima, stihom, pokretom…

Na mladima svijet ostaje, pružimo im poticaj i dajmo im razloga da se ne plaše….

Ivana Milutin, mag.philol.croat.