English (UK)Hrvatski

Međubiskupijski susret maturanata u Mostaru

medjugorje

Maturanti Pomorske škole Zadar, u pratnji svojih profesora i vjeroučitelja su krenuli na hodočašće u Međugorje i ove godine.

Na tom hodočašću su prvo svratili u Humac. Tamo smo razgledali prekrasan franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog.

Muzej u Humcu najstariji je muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine. Nalazi se u sklopu franjevačkog samostana u Humcu pokraj Ljubuškoga. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba (paleolitika) do današnjih dana.

Značajan predmet tog muzeja jest Humačka ploča iz XII. st, to je ujedno u muzeju najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku, starohrvatskom ćirilicom s uporabom pet slova na glagoljici.

Nakon razgledavanja pomolili smo se u većoj, novijoj i modernijoj crkvi sv. Ante. Pored nove crkve nalazi se i stara crkva s darovanim oltarom iz Zagreba. Nakon smirujuće molitve za mlade bili smo duhovno spremni za posjet Međugorju. No da bi se u potpunosti pripremili, posjetili smo veoma zanimljiv grad Mostar na rijeci Neretvi. Grad je cijeli u starinskom ruhu posebno dio kod poznatog Starog mosta koji dijeli kršćansku i muslimansku kulturu. Našlo se u cijeloj priči i židovske kulture u fragmentima.

Uz psihičku pripremu za dolazak u Međugorje bitna je i fizička. Okrijepili smo se uz bosanske specijalitete: ćevape s kajmakom, baklave, rahat lokum, tufahije ali i mnoga druga jela i pića po želji kako tko voli. Krenuli smo toga dana na posljednju ali glavnu destinaciju, u Međugorje.

Mnogi vjernici prihvaćaju Međugorje kao važno svetište. Neki ljudi tvrde da su se tamo preobratili i pronašli mir. Nakon obilaska Međugorja i molitve krenuli smo svojim kućama blagoslovljeni. Doživljaj je bio upotpunjen uz pjevanje pojedinih „veselih“ učenika i edukativnih razgovora s vjeroučiteljima i profesorima. Sve u svemu bila je jedna opuštena, smirena i blažena atmosfera.

Izvijestio: Eugen Krunoslav Bešenji (4bN)