English (UK)Hrvatski

LIDRANO 2018.

lidrano

Umjetnost  je osobita ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike. Da nije uvijek lako naći put do publike i da za taj dijalog treba poprilično hrabrosti dokaz su svi sudionici ovogodišnje smotre radova Lidrano učenika srednjih škola Zadarske županije.

Umjetnost i njezin svijet, u suvremenom društvu, ne čini samo ono što vidimo, čujemo, čitamo, opipavamo, ono što percipiramo kao umjetnički objekt, nego i cijeli jedan "nevidljivi" svijet znanja o umjetnosti, o njezinoj povijesti, njezinom jeziku, njezinim brzim i aktualnim kretanjima, posredovanim različitim i brojnim kulturalnim institucijama. Koliko je nezahvalno zapravo bilo procijeniti i ocijeniti najbolje radove možda najbolje mogu znati članovi komisije koji su i ove godine u moru talentiranih i maštovitih umjetničkih glasova tražili onih nekoliko koji se ipak malčice izdvajaju.

I ove godine kreativnost je bila u fokusu mladim umjetnicima koji su željeli dati svoj doprinos. Smotra radova učenika srednjih škola Zadarske županije već se tradicionalno održava u Benkovcu i okuplja učenike iz literarnog, novinarskog i dramskog izraza. Sudjelovalo je trinaest srednjih škola. Pomorska škola se također odazvala pozivu.

Naši učenici pod vodstvom mentora, profesora hrvatskog jezika su se natjecali u literarnom izrazu.

Tako se ove godine mogao čuti glas Matije Gulana koji se predstavio publici sa dva lirska rada: Susret i Zrcalo tuge. Matija je mladi lirski glas, učenik drugog razreda koji u svojim lirskim minijaturama dotiče misaone teme poigravajući se minimalističkim izrazima i kompleksnim metaforama. Pjesma Susret je posebno privukla pozornost prosudbenog povjerenstva koji ga je pohvalio i istaknuo kao jednog od originalnijih autora.

Nijansirano drugačiji u izrazu Martin Roko Karaban učenik trećeg razreda se na Lidranu 2018. predstavio pjesmom: Tihe jeke. Martin se poigrava idejom ljubavi kroz niti slobodnog stiha okovanog specifičnom rimom i stilski dotjeranim motivima. Ljubav prema pisanoj riječi postoji i dozrijeva u različitim lirskim oblicima kojim se ovaj pjesnik bavi zadnjih nekoliko godina.

Eugen Krunoslav Bešenji je maturant Pomorske škole i poprilično izbrušeni prozni pisac. On se predstavio ove godine sa proznim radom: Magičnost jedne riječi. Kompleksna je to priča koja vješto uklapa tradiciju, religiju, Bibliju i naposljetku potragu za osobnim identitetom. Ostavio je snažan pečat među svim prisutnima ne samo snagom svoje magične riječi već i interpretacijom napisanog.

Županijsko prosudbeno povjerenstvo ove godine nije bilo naklonjeno posve našim učenicima u smislu da ih proglase najboljima no samo sudjelovanje i pokazivanje svoga rada te upoznavanje mladih autora je samo po sebi inspirativno i zanimljivo iskustvo. To je i razlog da se svake godine naši učenici rado odazivaju na ovakve manifestacije. Učenici su svakako prošli zapaženo i dobili poticaj i vjetar u leđa da se nastave baviti literarnim radom. Na mladima svijet ostaje a njihovo vrijeme tek dolazi. Ono što sada zvuči kao tiha jeka već ima naznaku magičnosti nekih novih neizgovorenih riječi i iako su teme pomalo mračne kao da se ogledaju iz zrcala tuge glas su stvarnosti i onoga što ovi mladi ljudi vide i doživljavaju oko sebe. Snažni pisani izričaji dugo odjekuju u srcu autora koji im je udahnuo život time dokazujući da nije svako slovo samo mrtvo slovo na papiru.

Izvijestila: Ivana Milutin, mag.philol.croat.

lidrano4

lidrano.2lidrano.3