English (UK)Hrvatski

Manifestacija Millenium stih

mileminum stih4

„Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života“

Jacques Prevert

Pod pokroviteljskom Zadarske županije udruga književnih stvaralaca:“Riječi iznad svega“ održala je krajem rujna 2017. manifestaciju pod nazivom Millenium stih-poetski maraton, u crkvi sv. Donata. Primarni cilj manifestacije je popularizacija pjesničke riječi-posebice kod mlađeg naraštaja. Promicanje čitanja i pisanja kod različitih dobnih skupina svakako je hvalevrijedan doprinos kulturnoj i književnoj kulturi naših mladih ali i starijih građana. Na natječaj su se mogli prijaviti učenici osnovnih i srednjih škola naše županije pod vodstvom mentora ali i već afirmirani autori ili pak oni koji to tek žele postati. Bila je to prilika da se izvedu uglazbljena kantautorska djela. Svi učenici koji su se prijavili sa svojim radovima su i sudjelovali na predstavljanju čitanjem svojih uradaka te tako i sami postali poznati publici.   

Po završetku natjecanja objavljen je zajednički zbornik: Millenium stih u kojem su objavljeni pristigli radovi koji su bili ocijenjeni od strane povjerenstva. Svim sudionicima uručene su i prigodne zahvalnice.

Učenici naše škole pod vodstvom svojih mentora profesora hrvatskog jezika I. Ušljebrke i I. Milutin su se također odazvali na ovaj natječaj i na samu manifestaciju koju su željno iščekivali. Svi prisutni su tako mogli čuti radove naših učenika drugih, trećih i četvrtih razreda koji su već imali ponešto iskustva u stvaranju pjesničkih tvorevina i koji se bave pisanjem u slobodno vrijeme. Najaktivniji sudionici su bili nautičari.

Sudjelovali su: Nino Sutlović, Šime Mandić (maturanti), Matija Gulan (2an), Duje Grdović  i  Martin Roko Karaban (3an). Na završnom predstavljanju manifestacije u atraktivnom prostoru sv. Donata predstavili su se i dečki iz školskog benda Skini mi se s kursa pod vodstvom prof. J. Ruića. Predstavila se i prof. T. Vidaić sa svojom kantautorskom pjesmom s kojom je i nastupila.

Pisanje poezije nije sprint nego maraton, uostalom kao i cijela književnost, mlade je ponekad teško zainteresirati za pjesničku riječ, jer se ne usude ući u nju. Možda je to povezano s digitalnim vremenom u kojem živimo pa mladi naši više nisu generacija riječi nego prije bi smo mogli reći generacije slike, no kraljica literarnih vrsta koja se slabo čita zbog raznih spleta okolnosti uvijek pronađe svoju publiku i svoje pobornike. Bilo je tako i ovoga puta. Jezik je kruna svega i ovladavanje njegovim vještinama najbolje je vidljivo u pisanju ili izvođenju pjesama.

Držanje pijeska u ruci dok on polako sipi kroz prste, tragovi u snijegu u koja opsesivno gnječimo svoja stopala, trenutak koji treba izdvojiti iz tisuća proživljenih sati, jedan trenutak koji nas je obilježio: ponekad je to pogled djevojke ispod nemarnog pramena kose, neki osjećaj, slika, ton, nota….ponekad poezija govori kroz svaki naš potez a ponekad je posve nijema….sveprisutna, izreciva, neporeciva ali uvijek odraz neke emocije koja je u nama.

Izvijestila, Ivana Milutin, mag.philol.croat.

milenium stih1

milenium stih2

milenium stih3

milenium stih5

milenium stih6

millenium stih

milenium

milenium1

milenium2

milenium3

milenium4

milenium5