English (UK)Hrvatski

Putevima glagoljaša

putevima glagoljasa5

Čovjek koji ne poštuje svoj jezik i baštinu ne poštuje ni svoj narod, a tko ne cijeni svoj narod ne cijeni ni svoju mater jer mati daje materinski jezik. Materinski je jezik Hrvata kao jedina mati koju se ne može i ne smije ni prodati, ni kupiti, ni preimenovati.”

 Artur Bagdasarov

 

Glagoljaški spomenik koji je  izazvao najviše kontroverzi, povijesnih propitivanja, stu­dija i različitih tumačenja, jedna kamena ploča  pronađena nedaleko od Jurandvora, u blizini Baške na otoku Krku mami putnike diljem svijeta u istraživanje i danas….  

Bašćanska ploča istovremeno je dokument i monument, povijest i umjetnost. Pronađena u podu crkve gdje je dospjela nakon jednog od mnogobrojnih preuređenja i premještanja, godinama je bila izložena oštećenjima i utjecajima vremena. Nakon više od sedam stoljeća, na nju je skrenuo pozornost bašćanski župnik Petar Dorčić, koji je davne 1851. godine upozorio Ivana Kukuljevića Sakcinskog da se u podu stare benediktinske crkve sv. Lucije nalazi ploča s uklesanim slovima. Od tada pa sve do danas Bašćanska ploča ne prestaje zaokupljati pažnju povjesničara, arheologa, paleografa, filologa, književnih historičara…

Bio je to sasvim dovoljan motiv da se Alejom glagoljaša u potrazi za odgovorima prošeću i učenici Pomorske škole u pratnji sa  profesorima hrvatskog jezika i književnosti. Aleja glagoljaša je turistička i kulturna znamenitost u sjevernoj Istri. Čini je serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici. Nalazi se duž ceste koja vodi od mjestašca Roča do najmanjeg grada na svijetu Huma. Mjesto Roč je od 13. st. bio snažno središte glagoljaške pismenosti i književnosti.

U sklopu ovog izleta posjetili smo i Tvrđavu Nehaj- simbol grada Senja, te gradski muzej u kojem su uređene dvije zbirke: Arheološka i hidroarheološka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Senjsko pomorstvo, Intelektualni krug Senja i Senjani u Domovinskom ratu, Etnografska zbirka Bunjevaca i Prirodoslovna  zbirka Velebit. Uskoci i uskočka epopeja koja je trajala punih 80 godina zauzima značajno mjesto u povijesti grada Senja i možda je upravo prikaz ratnih napada, uskočkih nošnji i oružja kojim su se služili najviše zaintrigiralo naše učenike.

Unatoč jakoj buri koja nas je pratila čitavo vrijeme istraživanje povijesti i kulturne baštine jednog malog ali hrabrog dijela hrvatskog naroda koji je branio svoju grudu od raznih osvajača te se jezikom i pismom dičio je prevladala potrebu za toplinom doma i u našim budućim moreplovcima pobudila još više ljubavi prema hrvatskom jeziku.

Terenska nastava u sklopu predmeta Hrvatski jezik i književnost je obuhvatila učenike drugih razreda koji su  već bili dijelom upućeni u povijest hrvatskog jezika a posjet Istri je samo bio još jedan mozaik koji je zaokružio cijelu ovu priču u šarenu sliku spoznaje o bogatstvu naše jezične i kulturne baštine.

Izvijestila: Ivana Milutin, mag.philol.croat. 

putevima glagoljasa2

putevima glagoljasa3

putevima glagoljasa6

putevima glagoljasa1

putevima glagoljasa