English (UK)Hrvatski

Druga grupa na "Kraljici mora"

kraljicaM

Kraljica mora isplovila je iz Zadra u ponedjeljak, 19. lipnja 2017. u 10 sati prijepodne Zadarskim kanalom prema zapadnoj punti otoka Ugljana. Za vrijeme plovidbe, učenici su smješteni u kabine, određene su im termini gvardije, kao i termini ispomoći u brodskoj kuhinji. Odredište je bilo mjesto Muline na otoku Ugljanu.

Muline su dobile ime po mlinovima za masline koji su se tamo nalazili još od rimskog doba. Brod se usidrio u sredinu zaljeva, te su učenici koji su željeli posjetiti mjesto bili prevezeni gumenjakom na kopno. Gumenjakom je čitavo vrijeme upravljao Kevin Kolega, učenik iz Kali, kojeg ovim putem pohvaljujem. Tu je provedene prva noć. Nakon doručka, brod je isplovio prema Primoštenu rutom između otoka Ugljana i Iža, između Pašmana i Kornata, između Žirja i Kaknja.

Tijekom plovidbe je učenicima demonstrirana protupožarna oprema, dan je generalni alarm, te su učenici, nakon okupljanja na muster stationu izvršili spajanje manige i svaki je učenik isprobao rukovanje vatrogasnim šmrkom koji je bio usmjeren u more. Nautičari su odrađivali svoj dio edukacije na mostu. Dolaskom u Primošten brod se usidrio u sredini zaljeva u kojem je smješteno istoimeno mjesto. Učenici su gumenjakom prebacivani na kopno, gdje su obišli taj lijepi gradić. Ujutro je brod zaplovio prema otoku Šolti. Na putu je obavljena vježba čovjek u moru, demonstriran je  Williamsov manevar, a brodostrojari su upoznati s brodskim pogonom uz pripadajuće nacrte.

U mjesto Nečujam stiglo se u poslijepodnevnim satima. Tu su učenici proveli na sidru nekoliko sati, da bi se zaputili put Splita, tijekom kojeg je održano predavanje o pulenama i brodskim očima. Tu je, u predvečerje, Kraljica mora privezana za Splitsku rivu, odmah do Autobusnog kolodvora. Učenici su imali slobodan izlaz do 22 sata koji su iskoristili za šetnju rivom. Nakon doručka, u četvrtak ujutro, učenici su iskrcali svoju prtljagu u autobus te krenuli, uz pratnju vodiča, u obilazak Dioklecijanove palače. Nakon obilaska stare gradske jezgre, učenici su s velikim zanimanjem posjetili Pomorski muzej na Gripama, te Meštrovićevu galeriju na Mejama. U 15 i 30 učenici su autobusom stigli u Zadar.

Kraljica mora isplovila je, s biranim gostima, na Palagružu gdje se održava festival mora Ruta Palagruzona 2017. Bilo bi svakako zanimljivije da su i naši učenici uveličali taj festival mora. To je prijedlog za 2018. godinu.

Izvijestio:              

Jere Bilan, dipl. ing.

kraljicaM2

kraljicaM3

kraljicaM5

kraljicaM4

kraljicaM1