English (UK)Hrvatski

Rute

   sea project rute

 

 

           Svojim polaznicima SEA projekt (Sailing & Education at the Adriatic), osim edukacije za voditelja brodice, tijekom trajanja programa omogućit će obilazak gradova, mjesta i otoka zadarskog i šibenskog akvatorija.

 

          Zadar je tri tisuće godina star grad u kome je smješteno sveučilište s Pomorskim fakultetom i Pomorska škola Zadar. Polaznici će moći razgledati Arheološki muzej s bogatom antičkom zbirkom, Muzej antičkoga stakla, romaničku crkvu Sv. Donata iz 9. st, Katedralu sv. Stošije, renesansne palače, ali i primjere moderne i suvremene arhitekture koje prezentiraju svjetski poznate atraktivne Morske orgulje i Pozdrav Suncu. (http://www.zadar.travel)

 

Sali su mjesto smješteno na sjeveroistočnoj obali Dugog otoka. Mjesto je to tisuću godina duge i bogate ribarske tradicije koja se u pisanim dokumentima spominje još u 10. st. Okružuju ga višestoljetni maslinici, a blizina NP Kornata i PP Telašćica daju mu na posebnoj vrijednosti kao mjestu s razvijenim izletničkim i nautičkim turizmom. (www.dugiotok.hr/sali)

 

          Park prirode Telašćica primjer je jedne od najvećih i najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu. Omiljeno je utočište i odredište mnogim jedriličarima. Tu su i izrazito strmi klifovi ili „stene“ koje se s južne strane uzdižu i do 200m okomito nad morem u koje se spuštaju i do 90m. Slano jezero Mir jedinstveno je zbog svog ljekovitog mulja i temperature vode koja zna prijeći i 30*C . (http://www.dugiotok.hr/atrakcije-telascica)

 

          Nacionalni park Kornati dragulj su hrvatskoga Jadrana i nezabilazna destinacija mnogih jedriličara. To je jedinstvena skupina od 89 otoka, otočića i hridi rasprostranjenih na 220 km2. (http://np-kornati.hr/hr)

 

          Skradin je više tisuća godina star grad koji je još u doba antičkog Rima bio glavni grad pokrajine Liburnije. Nalazi se na ulazu u NP Krka i ima razvijen nautički turizam. (http://www.skradin.hr)

 

          Otok Prvić mali je otok šibenskoga akvatorija na kome se nalaze dva mjesta iznimno bogate povijesti zbog koje su oba zaštićena od strane Ministarstva kulture RH. Površina otoka je tek 2,41 km². (https://hr.wikipedia.org/wiki/Prvi%C4%87)

 

          Tribunj je živopisno mjesto smješteno na središnjem dijelu šibenskog akvatorija uz samu obalu. Poznato je po turizmu, maslinarstvu i vinogradarstvu. Karakterizira ga središte smješteno na malom poluotoku sa zbijenim kućama i pogledom na razvedenu obalu. (http://www.tz-tribunj.hr/hr)

 

          Betina je jedinstveno mjesto na otoku Murteru koje, osim prirodne luke, krasi i dugačka povijest brodogradnje koju možete pobliže upoznati ako posjetite Muzej betinske drvene brodogradnje. (http://www.tz-betina.hr/hr)

 

Ruta 3

Trajanje: 7 dana

Udaljenost: 25Nm po danu, ukupno 75 Nm

Plan rute:

1. dan - okupljanje polaznika, predavanja u školi

2. – 4. dan – predavanja škola, popodne jedrenje Zadarski kanal

5. dan – polaganje ispita za voditelja brodice (po izboru sudionika), jedrenje do uvale Telaščica

6. dan – jedrenjeTelaščica – Betina, upoznavanje s drvenom brodogradnjom, posjet Muzej betinske drvene brodogradnje

7. dan – povratak

 

SEArute3

 

Ruta 7

Trajanje: 10 dana

Udaljenost: 16-24 Nm po danu, ukupno 146 Nm

Plan rute:

1. dan - okupljanje polaznika, upoznavanje s Pomorskom školom

2. dan – škola : predavanja, obilazak Zadra

3. dan - škola: predavanja

4. dan polaganje ispita za voditelja brodice, okupljanje u marini i jedrenje

   Zadar- Sali 22 Nm

5. dan – Sali – Telaščica – Piškera 22 Nm

6. dan – Piškera - Zlarin 22 Nm

7. dan – Zlarin – Skradin 20 Nm

8. dan – Skradin,  NP Krka – Prvić ili Tribunj 16 Nm

9. dan - Prvić ili Tribunj, – Betina 20 Nm

10. dan - Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje – Zadar 24 Nm 

 

SEArute7

 

 

 

                          POČETNA O PROJEKTU RUTE FOTO GALERIJA KONTAKT