English (UK)Hrvatski

Pomorska na Etno danima

etno dani

Zadar će vas uvijek uspjeti iznenaditi i oduševiti svojim spomenicima, poviješću i pričama o pomalo zaboravljenim dijelovima bogate prošlosti grada. Kako je nastala Sfinga?  Ova zadarska je izrazito posebna jer je izgrađena u znak na voljenu ženu i romantična legenda kaže da stoga ispunjava ljubavne želje. Što se dogodi kada se gondolijer Šime zaljubi u prelijepu Lukreciju? Tko je prvi vidio morsku sirenu na Orguljama? Kako je shazam bio od ogromne pomoći našem zagriženom torcidašu? Tko je napravio „selfi“ ispred Kapetanove kule i tako ovjekovječio jedan romantičan tren? Čiji je otac bio protiv braka i kako se pomirio sa kćerinim izborom? Još kad se u sve to ubace gladijatorske igre s tragičnim  ishodom a tvorci ove priče pršte od pozitivne energije i maštovitih ideja…. A tvorci ove priče učenici i učenice Pomorske Škole Zadar.

U sklopu Etno dana Zadarske županije 2017. godine Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru za kroatistiku i slavistiku (Odsjek za hrvatski jezik i književnost) organizirali su zanimljivu radionicu stvaranja urbane zadarske legende pod nazivom: „Stvaramo priču-urbanu zadarsku legendu". Naši učenici su se zainteresirali za sudjelovanje na radionici te smo se i mi uključili u stvaranje zajedničke priče s mjestom radnje u Zadru. Putem stvaranja priče sudionike radionice su vodili studenti s Odjela za kroatistiku i slavistiku.

Ponekad izlazak iz školskih klupa budi u mladim ljudima posebnu vrstu kreativnosti. Možda i sam ambijent Etnološkog odjela NMZ-a i neposredna blizina Narodnog trga isprepletena turistima i šarolikim bojama je doprinijela potpuno jednom drugom pristupu pisanja, maštanja i stvaranja umjetničkog djela. Trebalo je pokazati umješnost prilikom stvaranja same priče ali su se jako dobro snašli i pred kamerama prepričavajući napisano. Bila je to prilika nama profesorima koji smo ovog puta bili samo u pratnji da zaokružimo ocjene iz usmenog izražavanja prije konačnog zaključivanja. Sudjelovali su učenici 3JM i učenici 2AN razreda. Bili su raspoređeni u dvije grupe u kojoj su bili i gimnazijalci iz srednje škole Juraj Baraković. Zajedničkim snagama stvorili su suvremenu priču koja se jako lijepo može lansirati u jednu bajku koja se događa u Zadru upravo ovoga ljeta. Pohvaljujemo ovom prilikom ljubazne i kreativne voditelje radionice koji su potaknuli izvore umjetničke inspiracije i omogućili nam da zajedno stvorimo priču koja će se sigurno u budućnosti čitati, prepričavati i dijeliti putem društvenih mreža.

Ivana Milutin, mag.philol.croat.

etno dani1

etno dani2