English (UK)Hrvatski

Državno natjecanje učenika pomorskih škola

drzavnoBS

U Pomorskoj školi Zadar, 4. i 5. svibnja 2017. godine,  održano je državno natjecanje učenika u strukovnoj disciplini tehničar za brodostrojarstvo. 

Ciljevi natjecanja učenika pomorskih škola, tehničar za brodostrojarstvo, su promicanje zanimanja u pomorskoj struci, stjecanje kompetencija, razmjena iskustava, iskazivanje kreativnosti učenika i nastavnika i afirmiranje darovitih učenika.

Načela na kojima je koncipirano natjecanje jesu da znanja trebaju biti životna i da moraju biti primjenjiva u struci, pitanja na testu moraju pratiti nastavni plan i program, ne smiju biti preteška ni prelagana niti dvosmislena, pitanja moraju biti podložna promjenama, zadaci-pitanja moraju biti učenicima unaprijed poznati, svaka škola treba imati software (simulator pomoćnih strojeva), radionicu za izvođenje praktične nastave koja će biti opremljena na način da omogući pripreme obavljanja predviđenih vježbi i osnovna znanja (poznavanje oznaka i mjernih jedinica) moraju biti uključena u test. Natječu se učenici trećeg razreda brodostrojarskog usmjerenja.

Natjecanje je podijeljeno u tri dijela: praktični rad, teoretski dio i rad na simulatorima. U teoretskom dijelu učenici rješavaju zadatke iz predmeta 3. razreda smjera tehničar za brodostrojarstvo iz predmeta: tehnička mehanika, elektrotehnika i elektronika, termodinamika, elementi strojeva, brodski motori, pomoćni brodski strojevi, hidraulika i pneumatika, osnove brodogradnje i poznavanje dijelova brodskog motora na engleskom jeziku. Rješavanje teoretskog dijela traje 60 minuta. Nakon toga pristupa se radu na simulatoru pomoćnih brodskih strojeva gdje se održavaju dvije vježbe: sinkronizacije brodskog generatora na mrežu, paralelnog ili serijskog spajanje centrifugalnih pumpi. Praktični rad obuhvaća dvije odabrane vježbe iz praktičnog rada: mjerenje istrošenja cilindra i zavarivanje posude.

           

Ove godine prvo mjesto osvojio je učenik Lučano Mišlov iz Pomorske škole Zadar. Drugo mjesto osvojio je učenik Srećko Silvestar Tudorović iz Pomorske škole Zadar, a treće mjesto osvojio je učenik Matija Šarić iz Pomorske škole Bakar. Pomorska škola Zadar time je i ove godine, kao i lani, osvojila prvo mjesto.

U pripremu učenika bili su uključeni profesori brodostrojarske skupine predmeta: Tanja Medić, Leonardo Šango, Jelenko Janković, Marin Knežević i Jere Bilan. Učenike je učio zavarivanju ravnatelj Svetko Perković.

U sklopu natjecanja održano je savjetovanje u kojem se razgovaralo o kadrovskim uvjetima i o proširenju kataloga pitanja na natjecanju.

Izvijestio: Jere Bilan

drzavnoBS1

drzavnoBS2

drzavnoBS3

 

ikona foto5