English (UK)Hrvatski

Posjet brodogradilištu Brodosplit

prodosplit1

Učenici 3. i 4. brodostrojarskog razreda Pomorske škole Zadar posjetili su 29. ožujka 2017. brodograđevnu industriju Brodosplit u Splitu. Posjet je organizirao prof. Jere Bilan, uz pomoć prof. Tanje Medić.

Brodogradilište se nalazi na preko pola milijuna četvornih metara površine, što je veće od zadarskog poluotoka. Tijekom višesatnog posjeta, učenike je, podijeljene u dvije grupe, primio g. Josip Jurišić koji je u Brodosplitu zadužen za odnose s javnošću. Naš domaćin pokazao nam je sve faze izrade broda. Posjet je započeo u muzeju gdje su izložene makete brodova koji su izgrađeni u Brodosplitu. Učenici su vidjeli maketu najvećeg tankera na svijetu porinutog u more u jednom komadu, kojeg je naručila Tankerska plovidba iz Zadra u tri primjerka. Velika je vjerojatnost da će neki od učenika ploviti na tim brodovima. Inače, tako veliki brodovi porinjuju se u dijelovima i spajaju naknadno: ili zavarivanjem sekcija u moru ili spajanjem na suhom doku (video u prilogu). Nakon toga g. Jurišić nas je odveo na prostor skladišta limova i profila koje se nalazi pod vedrim nebom. Nakon postavljanja limova magnetskom dizalicom na pokretnu traku, limovi se mehanički stružu, sačmare, bojaju temeljnom bojom, označavaju šiframa i odlaze u halu za rezanje limova pomoću pantografa. Limovi koji su namijenjeni za savijanje idu na veliki stroj iz 1936. godine koji još besprijekorno radi. Nakon toga, prema nacrtima, slažu se sekcije broda, koje se prevoze na navoz i spajaju u jednu cjelinu: brod. Navoz je prostor koji je nagnut pod određenim kutem prema moru, te brod klizanjem po podlozi namazanom posebnom mašću otkliže u more. Glavna radna snaga u brodogradilištu su zavarivači, a dizalice kao sredstvo transporta stalno su u funkciji. Hale u brodogradilištu su impozantne, veće od dvorane u Jazinama. U halama ima dima od zavarivanja, kabela i cijevi po podu, vide se iskre od brušenja i zavarivanja. Zbog toga su učenici upozoreni na pažljivo kretanje po brodogradilištu. Podijeljene su im i zaštitne kacige. Nakon porinuća, brod nije spreman za isporuku, već se tako nedovršen privezuje na opremnu obalu gdje ga dovršavaju. Za buduće brodostrojare posjet Brodosplitu se pokazao idealnim mjestom da znanja stečena u školskim klupama vide uživo.

Zahvalio bih se g. Jurišiću što nas je poveo u strojarnicu linijskog obalnog kruzera i pokazao nam tri brzohodna dizelska motora ukupne snage 2200 kW. Dio učenika posjetio je stadion Hajduka na Poljudu. Nakon toga učenici su imali slobodno vrijeme za obilazak stare gradske jezgre. Povratak u Zadar bio je u 19 sati, tako da su se učenici vratili na vrijeme svojim kućama.

brodosplit

 

Porinuće broda s navoza u Brodosplitu:

https://www.youtube.com/watch?v=qk25ajPMVwo

https://www.youtube.com/watch?v=MjXy-ZrdtTI

 

Izrada tankera (nije snimljeno u Brodosplitu) na suhom doku:

https://www.youtube.com/watch?v=r8p5iSHmSBY

Izvijestio:

Jere Bilan, dipl. ing.