English (UK)Hrvatski

Obilježavanje Deklaracije hrvatskog književnog jezika

Deklaracija

U Hrvatskoj se svake godine, od 11. do 17. ožujka, slave Dani hrvatskoga jezika. Ta kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine, na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika.

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika objavljena je u tjedniku Telegram 17. ožujka 1967. s potpisima osamnaest hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova. Tekst Deklaracije sastavila je tjedan dana ranije u prostorijama Matice hrvatske skupina znanstvenika, književnih i kulturnih radnika (Miroslav Brandt, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić, Tomislav Ladan, Slavko Mihalić, Slavko Pavešić, Vlatko Pavletić).

Deklaracija je bila borba za samostalnost hrvatskoga jezika, njegove bogate i osebujne kulturne baštine, slavna borba da hrvatski narod svoj jezik naziva vlastitim, a ne tuđim imenom. Materinski je jezik Hrvata kao jedina mati koju se ne može i ne smije ni prodati, ni kupiti, ni preimenovati. Dana 17. ožujka učenici i učenice Pomorske škole Zadar su na simboličan način sa svojim profesorima hrvatskog jezika obilježili ovaj dan.

Suradnjom s Gradskom knjižnicom Zadar koja je pripremila bogat program organiziran je jezični kviz o poznavanju hrvatskog jezika u kojem su sudjelovali učenici drugih razreda, smjer Pomorski nautičar. Djelatnici Gradske knjižnice su osmislili zanimljiv kviz koji je bio izazov našim učenicima.

Naizmjenično su im bili ponuđeni primjeri točnih i krivih odgovora gdje su trebali izabrati onaj ispravan. Učenici su u svim grupama iskazali jako dobro znanje, te na jedan zanimljiv i zabavan način proširili već stečeno znanje iz pravopisa. Interes učenika je bio velik pa čak i onih koji više vole književnost od jezika. Moderatori kviza bili su: Ante Kolanović i Željana Buljat. Kviz je održan na nastavi hrvatskog jezika prof. I.Milutin   

 Uz jezični kviz u našoj školi je organiziran još jedan prigodan događaj vezan uz ovu obljetnicu a to je bilo predavanje na temu: Povijesni razvoj hrvatskog jezika i njegova važnost koje je održao prof. I. Ušljebrka, za učenike viših razreda. Na ovom predavanju koje je bilo iznimno korisno našim maturantima odazvao se jako velik broj učenika koji su ipak svi uspjeli stati u našu školsku knjižnicu. Učenici su pratili pozorno predavanje i upijali nova znanja, a bila je to prilika da se i nakon predavanja profesoru postavi pokoje dodatno pitanje vezano uz ovu zanimljivu temu.

Deklaracija je predstavljala otpor najuglednijih hrvatskih jezikoslovaca i kulturnih ustanova,  zbog ugnjetavanja hrvatskog jezika za vrijeme komunističkog režima. Deklaracija je značila prekretnicu u naporima za punom afirmacijom hrvatskoga književnog jezika u svim područjima života te njegovo slobodno oblikovanje u skladu s hrvatskom tradicijom, lijepo je podsjetiti mlađe generacije na bogatu hrvatsku povijest, štoviše i nužno i u ovom modernom vremenu u kojem živimo.

Izvijestila : Ivana Milutin, mag.philol.croat.

Deklaracija2

 

Deklaracija1