English (UK)Hrvatski

Brodostrojari posjetili Muzej realnosti

muzej iluzija1

Zadarski Muzej iluzija postao je, na četiri dana (od 14. do 18. prosinca), Muzej realnosti. I to ne bilo kakve realnosti, nego muzej okrutne realnosti. U postavu muzeja prezentirani su uvjeti zivota djece u zemljama trećeg svijeta. Tamo se djeca susreću s gladi, nedostatkom pitke vode, novačenjem i slanjem na bojišta, nepostojanjem sustava školovanja, iskorištavanjem dječjeg rada za teške fizičke poslove. Sve je to jedan drugi svijet, zivot kojeg našu učenici, srećom, ne zive. Sreća je relativan pojam. Za dječaka iz Pakistana 10 kuna je velik novac za kojeg on mora raditi dva dana u rudniku kako bi prehranio sebe i svoju majku. Zamislimo li kakva bi neopisiva sreća obuzela djevojčicu iz Gane kad ne bi morala nositi kantu s 10 litara vode od izvora do svog sela udaljenog pola sata hoda. Postavljam pitanje: znaju li naša djeca cijeniti ono što imaju? Ili su nezadovoljni jer im mobitel nema dovoljno memorije pa im zastajkuje u igranju igrica.

Nakon posjete Muzeju realnosti, neke stvari će im se posloziti u glavama.

Pomoću virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i interaktivnih instalacija stvarnost najugroženije djece na trenutak će postati dio njihove svakodnevice.

Muzej, koji se nalazi u blizini Pomorske škole, posjetili su učenici 1 abs i 2 abs razreda. Najdojmljiviji dio je napravljen uz korištenje VR (virtualne stvarnosti). Pomoću slušalica i posebnih 3D naočala, nađemo se u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu gdje među tisućama djece zivi djevojčica Sidra ili u jednom afričkom selu gdje zivi dijete oboljelo od dječje paralize. Nakon odgledanog filma, ništa više nije isto kao prije.

Zadar ima čast, da je uz Zagreb i Ljubljanu odabrana kao grad gdje se moze pogledati ova dojmljiva izlozba.

 

Jere Bilan

muzej iluzija

muzej iluzija2

muzej iluzija3