English (UK)Hrvatski

Posjet zajednici Cenacolo

cenacolo

Dana 24. listopada mi, učenici drugih razreda Pomorske škole Zadar posjetili smo zajednicu „Cenacolo“ u Jankolovici kod Biograda na Moru. Ova zajednica pomaže ljudima koji imaju problema s raznim ovisnostima.

Krenuli smo u 10:30 sati iz Foše noseći im darove, donirane od naše škole. Dočekala su nas trojica mladića i provela nas kroz imanje: štalu u kojoj drže životinje i plastenik u kojem sade povrće. Pokazali su nam i kapelicu gdje se mole i kuću u kojoj stanuju. Ispripovjedili su nam kako izgleda jedan tipičan dan u zajednici.

Nakon toga odveli su nas u blagavaonicu i prikazali nam film o zajednici u kojem je objašnjeno kako je i gdje zajednica nastala te kako su živjeli u počecima. Naučili smo da je zajednicu osnovala časna sestra Elvira koja je doživjela Božji poziv da se posveti mladima koji pate od ovisnosti. Nakon toga dvojica mladića ispričala su nam o svom prijašnjem životu, kako su postali ovisnici te kako su dospjeli u zajednicu i što su u njoj doživjeli. Ponudili su nas pićem i keksima, kao i pizzom iz krušne peći. Poslije smo svi zajedno popričali s dečkima, nasmijali se pa smo se oko 13 sati uputili natrag u Zadar.

Meni je osobno bilo lijepo, naučio sam nešto o ovisnosti i sad bolje znam koliko ovisnost šteti ovisniku i njegovoj okolini. Mislim da nam mladići iz zajednice trebaju biti primjer kako se u životu ne smijemo ponašati, ali i kako se iz svake životne situacije može naći izlaz. Nadam se da su i drugi naučili jednako koliko i ja! Sve u svemu meni je bilo odlično!

Frane Labura, 2bN