English (UK)Hrvatski

Interliber 2017.

interliber10

„Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš“.

Jim Rohn


I ove godine  ljubitelje knjige dočekali su  puni paviljoni 5 i 6, pregršt novih naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje popularnih književnih naslova, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji se odvijao u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača. INTERLIBER je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, platforma je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja.

Učenici trećih razreda naše škole su i ove godine s radošću iščekivali izlet u Zagreb. Interliber je bio svakako dobar poticaj ali ne i jedini jer smo u sklopu posjeta Zagrebu organizirali i posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla. U Tehničkom muzeju naši učenici imali su prilike vidjeti atraktivne modele koji zorno prikazuju početke razvoja astronautike. Dok su strojari razgledavali replike atraktivnih automobila, motora i starinskih lokomotiva iz 1891. godine, nautičari su se zaputili u drugi dio muzeja.

U gornjem odjelu su imali priliku i poslušati predavanje o zvijezdama unutar planetarija u kojem se pomoću specijalno konstruiranog projektora prikazuje izgled zvjezdanog neba od Sjevernog pola do ekvatora, u bilo koje vrijeme noći u bilo koje godišnje doba. U planetariju možete u neusporedivo kratkom vremenu doživjeti ono za što bi u prirodi trebali dane, godine ili čak tisućljeća. Kada uđete u osvijetljeni planetarij, bijela kupola nad vama neće vam još ništa govoriti. Ali, za koji čas kada se udobno smjestite u svoje sjedište, oko vas će zavladati sumrak. Ako se nalazite u zagrebačkom planetariju pojavit će se i panorama Zagreba. Zatim će na nebu, kao što je to i u prirodi slučaj, prvo zabljesnuti najsjajnije zvijezde, da bi se, dolaskom tame, nebo osulo zvijezdama. Tako su naši učenici imali prilike vidjeti  Mjesec i planete,  pratili su  njihovo godišnje kretanje među zvijezdama, upoznali njihovo retrogradno kretanje. Nebeska ili sferna astronomija u planetariju nije samo mrtvo slovo na papiru već jasan i prostorno potpuno razumljiv prikaz svih njezinih elemenata kao što su nebeski ekvator, meridijan, obzor,  ravnina ekliptike, proljetna i jesenska točka. Svakako korisno predavanje za buduće moreplovce koji su mogli ponešto naučiti i ovom prigodom.

Ivana Milutin, mag.philol.croat.

interliber1

interliber13interliber12

interliber11interliber8

interliber7interliber9

 

interliber3

interliber15

interliber14

interliber5